Jouw drankje als private label?

Wil je graag starten met private label voor je eigen of een andere drank? Maak jij een heerlijke drank dat je graag met zoveel mogelijk mensen wil delen? Ben je enthousiast op zoek naar informatie of een partner die je hierbij kan helpen, bijvoorbeeld via private label?

Wij krijgen regelmatig de vraag om een receptuur om te zetten naar een verkoopbaar product dat aan alle wettelijke voorschriften voldoet en toch ook lang houdbaar is.

Door onze expertise kunnen we mensen vaak op het juiste spoor zetten of doen beseffen dat hun idee nog niet rijp genoeg is om te realiseren.

Omdat iedereen vroeg of laat antwoorden zoekt op dezelfde vragen geven we hierbij alvast enkele tips.

Biologisch of gangbaar?

De grote volumes drank vinden we natuurlijk niet in bio maar wel in de gangbare sector. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Als je als starter in de gangbare sector, nu of op termijn, een plaatsje wil veroveren moet je veel geduld, doorzettingsvermogen en dus kapitaal hebben. De mogelijkheid bestaat natuurlijk om relatief klein te beginnen, je product dan te testen bij je doelgroep (de horeca bijvoorbeeld), en later op te schalen. Tijdens dat opschalen is er een cruciale fase waarin je met de grote jongens onderhandelt terwijl je daar als klein bedrijf nog niet klaar voor dreigt te zijn. Aan jou om hier een antwoord op te vinden.

Als je voor bio kiest, heb je meer kansen om klein te beginnen en eventueel zelfs te blijven. Denk er wel aan dat biologische dranken maken net iets meer is dan de juiste grondstoffen aankopen. Bio-consumenten zijn (tot hiertoe) een doelgroep waar starters hun tanden vaak op stukbijten omdat ze de gevoeligheden van hun doelgroep onvoldoende kennen.

Hoe groot is mijn risico?

Dit hangt vooral af van de hoeveelheid drank die je in één keer maakt. Maak je zelf je dranken dan kan je die hoeveelheid perfect beperken maar als je beroep doet op een professionele partij dan zijn er minima ’s die soms hoog oplopen voor een starter.

Als je zelf een horeca-zaak hebt (of horeca-klanten) dan kan je vrij goed inschatten hoeveel je ongeveer zal kunnen verkopen. Als je je klanten nog moet gaan zoeken, is het inschatten van het potentieel van je drank veel moeilijker.

 

Hoeveel moet ik minstens laten maken?

Professionele afvullers/bottelaars  hanteren minima omdat ze hun (dure) machines zo efficiënt mogelijk in willen zetten. Elke keer dat er een andere drank opgestart wordt, moet de machine gereinigd worden, zijn er opstartverliezen qua drank en staat de machine stil.

Om af te vullen in Tetra en PET worden vaak minima gehanteerd van 5.000 tot zelfs 50.000 liter per drank. Bij pouches kan afvullen vaak vanaf 5.000 liter en bij glazen flessen vanaf 3.500 liter.

We deden een groot private label order voor de Spaanse markt, voor Mediteranea Experience.

 

Hoelang bewaart mijn drank?

Dit hangt af van de ingrediënten en de bewaartechniek. Wist je bijvoorbeeld dat suiker niet alleen als smaakmaker populair is maar net zo goed omwille van zijn bewarende eigenschappen. Een drank maken zonder suiker is dus veel moeilijker als je die een tijdje wil bewaren. Ook de doorlaatbaarheid van de verpakking speelt een rol. Glas is ondoorlaatbaar voor koolzuurgas maar uit PET ontsnapt continu koolzuurgas. En wist je dat sommige dranken verkleuren onder invloed van het zonlicht? Allemaal zaken waar je als beginner in private label voor drank misschien geen weet van had.

 

Welke verpakking kies ik?

Tetra, pouches, glas, PET?

Als je product in het koelvak staat, heb je minder dure verpakkingstechnieken nodig maar wordt je distributie veel duurder omdat je vaker moet leveren. Wat wil je klant? Als die enkel met Tetra werkt, heb je niet veel keuze natuurlijk. Hoeveel wil je in stock hebben staan? De minima bij Tetra of PET zijn vaak zo groot dat ze pas te overwegen zijn bij een product dat zich al bewezen heeft of als je het risico kan doorschuiven naar je grote klant, zoals een grootwarenhuis. Verkleurt je drank onder invloed van de zon? Dan zal je voor een beschermende verpakking moeten kiezen. Ervaring leert ons dat deze ganse puzzel vaak moeilijk te leggen is als je nieuw bent in dit vak.

Veel succes met je eerste stappen in private label voor je drank!