Belgen kopen in 2016 12% meer aan biologische producten

Sinds 2008 is zelfs een verdubbeling qua consumptie van biologische producten. Opvallend is dat Belgen in 2015 (18%) en 2016 (12%) fors meer kopen aan biologische producten. Dit meldt het Vlaamse Departement Landbouw & Visserij. De cijfers omvatten verse voeding, diepvriesproducten en droge voeding.

Biologische producten vormen nu 3 procent van de totale versmarkt. Vooral bio-eieren en bio-aardappelen doen het goed. Ze hebben respectievelijk een marktaandeel van 14 en 5 procent. Opvallend is ook dat 24% van het totale budget uitgegeven wordt aan vleesvervangers en 14% aan eieren. De klassieke supermarkt (41,5%) is het grootste afzetkanaal voor biologische producten. Maar de hard discounters breiden hun marktaandeel snel uit.

Aanbod stijgt

Vorig jaar kwamen er 60 biolandbouwbedrijven bij. In totaal zijn ze nu met 430 die samen 7.000 hectare bewerken. Vooral de omschakeling van enkele melkveehouders doet het aantal hectare stijgen. Daarom zal de productie van Belgische biomelk vanaf eind dit jaar verdubbelen.

Bron